Om Alsnu Vikingar

Alsnu Vikingar är en förening vid Adelsös östra strand, ett bågskott norr om Världsarvet Birka och Hovgården.

Vårt mål är att lära och att lära ut om vikingatidens arv i området. Vi bygger en vikingatida gård vid stranden, vi lär oss segla i medvind, ro i motvind, vi smider och gjuter och mycket mer.

Vi gör inte allt detta ännu
Vi måste lära oss först, den svåra vägen, vi provar och gör misstag, vi provar igen och igen och då först kanske vi möter vår historia.

Föreningen ÄR sina medlemmar
därför uppmuntrar vi medlemmar att ta egna initiativ såväl som att föreslå saker ni tycker att vi borde göra gemensamt.

Var och en är med så mycket som det passar en själv.
Ska vi återspegla en vikingatida gård finns det plats för alla, gammal som ung, lytt som atletisk, kvinna som man. Kom och umgås på Alsnu gård och hitta din vikingatida personlighet och kall.

Kanske vill du vara med och aktivera skolbarn på besök eller bygga på hus eller båt, fiska, smida, odla eller så vill du stödja föreningen med att skapa snygga informationsblad, sortera e-post mm.

Du kanske vill vara med i styrelsen?
Tveka inte att höra av dig!


Om Alsnu gård

Alsnu gård är en vikingatida gård på Adelsö och ligger direkt norr om Världsarvsdelen Hovgården. Alsnu gård ligger tidlöst, ostört och skyddat för både väder och vind och moderniteter.

Här provar smide, lerbränning, skinnberedning, odling av kultur- och medicinalväxter till mat och växtfärgning. Och med någon av våra båtar gör vi Mälaren osäker :-)

Svaggeboden, ett förrådshus från 2009
En byggnad på 3 x 4 meter byggd till största delen av Svagge.

Smedjan
Arkitekten bakom den är Richard Maier.

Stora huset är 13 x 6 meter och har en takhöjd på hela 5 meter och började byggas 2013. Stommen och de åtta innerstolparna som är hela trädstammar som imponerar. Taket är ett vasstak och väggarna till hälften lerklinade.

Hamn
Med 80 meter vass är det en dröm att kunna muddra upp så vi får in gästande båtar och skepp till stranden.

I den Heliga Lunden, på kullen mitt på gården, finns minnen och tankar av våra medlemmar som gått vidare. 

Alsnu gård är en inspirerande mötesplats för vikingar, skeppslag, Adelsöbor och nyfikna besökare från när och fjärran. Här kan man förflytta sig 1000 år tillbaka i tiden och möta vår spännande historia med alla sinnen.


Se filmklippet från Alsnu gård från 2019


Våra båtar
Triska, Saga och Våga

Triska är äldst och var nog inte så välbygd från början så nu finns den på land mitt på Alsnu gård. Den båten kommer nog inte mer i sjön.

Saga är istället en ovanligt välbygd nordlandsbåt. Saga är perfekt för två vikingar, max tre. Att segla Saga är en utmaning, om vinden tar tag i Saga så kommer det att gå fort, väldigt fort.

Våga är vår nyaste båt
Våga är större än våra andra två båtar, Triska och Saga.
Hon kommer från en skola i Järna där hon har använts till färder mellan Mörkö och Birka. Hon brukade ta med sig skolklasser till Birka för att övernatta och naturligtvis uppleva ön. Hittills har vi rott och seglat till Birka några gånger med henne. Vill du följa med nästa gång?


Bildarkiv

Bildsamling från år 2000 och frammåt här >

(Rekommenderar Vikingaveckorna 2004 och 2005)

 

 

Alsnu Vikingar på
Facebook &
Instagram